Buurtapp is soms net een kleuterklasje

Gaat Facebook nu ook de politiek in?In de buurtapp, of liever gezegd de WhatsApp Buurtpreventie Alarm groepen, gaat het er niet altijd even rustig aan toe. We zien soms ware discussies op kleuterniveau ontstaan, waarbij de beheerder moet optreden alsof hij de leraar ervan is, met alle gevolgen van dien, zoals waardevolle leden die het gekibbel zat zijn en de groep vervolgens verlaten.

Het lijkt wel alsof we op social media opnieuw moeten leren communiceren met elkaar.

Dingen die we ‘face to face’ nooit tegen elkaar zouden zeggen, gooien we er massaal uit op social media, even lekker gal spuwen is natuurlijk soms ook heerlijk, alleen kwetsen we daar andere mensen soms ook ontzettend mee, alleen dat zien we dat niet via ons schermpje, maar aan de andere kant zit wel degelijk een mens met gevoel.We zien alleen maar de reacties op wat we zeggen en bedenken dan wat we terug kunnen gaan zeggen, tot grote frustratie van de andere leden, die ook mee kunnen lezen en daar vaak totaal geen behoefte aan hebben en dus uiteindelijk de groep verlaten.

Nog frustrerender is het in dit geval vaak voor de beheerder van zo’n WhatsApp Buurtpreventie groep. Een beheerder heeft vrijwillig zich willen inzetten voor meer veiligheid in de buurt en heeft flyers verspreid, heeft leden de huisregels uitgelegd en beantwoord vragen van zijn of haar buren.

En dan nog niet te spreken over alle communicatie met de gemeente, wijkagent en vaak zijn beheerders ook nog toegevoegd aan een soort van overkoepelende groep waar alle beheerders uit die wijk lid van zijn, zodat ze belangrijke informatie naar de groep, naar jou dus, door kunnen zetten.

Dit doen zij allemaal voor jouw en onze veiligheid!

Daarom wil ik iedereen vragen om de volgende keer dat hij of zij iets wil posten waarvan je weet dat je dat ‘face to face’, nooit zou zeggen, dit ook niet te doen op social media, denk even twee keer na alsjeblieft en heb respect voor de beheerder en de andere leden.

Hoe moeilijk kan dat zijn…

Wil je hoe dan ook toch je mening ventileren, doe dat dan ‘face to face’, als je het lef hebt 😉

Wanneer maak je een melding in de WhatsApp Buurtpreventie groep?Dit bericht is geplaatst in Nieuwsblog met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Buurtapp is soms net een kleuterklasje

 1. Ton schreef:

  geheel mee eens

 2. Peter de Vroomen schreef:

  Ik denk dat het vrij simpel op te lossen is. Vier regels:

  * Als iemand iets schrijft dat geen signalering is, dan is er geen reden om het te laten staan. Het draagt niks bij en kan zonder schade verwijderd worden.
  * Als iemand iets schrijft dat geen vraag is, dan is er geen reden om het te laten staan. Het draagt niks bij en kan zonder schade verwijderd worden.
  * Als iemand reageert op een signalering dat geen extra informatie toevoegt, dan is er geen reden om het te laten staan.
  * Als iemand een reactie op een vraag schrijft dat geen antwoord op die vraag is, dan is er ook geen reden om het te laten staan.

  Het is niet nodig om je bezorgdheid op een buurtpreventie forum te uiten. Het is ook niet nodig om je mening te uiten. En het is ook niet nodig om te reageren op de mening van een ander. Allemaal niet nodig. Het draagt niks bij aan het doel van het forum, en kan allemaal veel beter in de realiteit op straat met je buren besproken worden.

  Ik realiseer dat moderators dan hun handen vol hebben aan het verwijderen van reacties, en daar misschien ook nog een schuldgevoel over hebben. Maar helaas kan het (nog) niet automatisch.

  Beter zou zijn wanneer de gebruikers van het forum zelf al deze regels in acht zouden nemen, zodat er bij voorbaat al niets verwijderd hoeft te worden.

  Dit is mijn mening over hoe er het beste in forums zoals dit gecommuniceerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.