Buurtpreventie app, burger of overheidsinitiatief?

Buurtpreventie app, burger of overheidsinitiatief?Is een buurtpreventie app een burger of een overheidsinitiatief?

Steeds meer app ontwikkelaars zien geld in het ontwikkelen van een z.g.n. ideale en perfecte buurtpreventie app.

Er wordt grof geld in geïnvesteerd in deze apps, want veel bedrijven zijn natuurlijk erg geïnteresseerd in data. Alles wat je namelijk straks appt in deze ontwikkelde apps kan worden doorverkocht, want daarmee ga je bij de algemene voorwaarden akkoord.
En dat niet alleen, ook een gemeente kan een fiks bedrag betalen voor deze data.

Sommige gemeenten kiezen voor één van de ontwikkelde buurtpreventie apps. Als er al andere initiatieven in hun gemeente actief zijn, dan dienen deze leden maar over te stappen naar het nieuwe systeem, want anders doen ze niet mee.

Onder het mom van samenwerken?

En dit alles gebeurt onder het mom van samen werken, want samen staan we sterk, toch?

Maar hoe kunnen we nu samen sterk staan, als we in verschillende apps belangrijke informatie met onze buurt gaan delen? Of als je als beheerder contact wil maken met een beheerder van een andere buurt app, waar je meestal geen toegang toe krijgt, als je niet in die buurt woont?

Vanuit wabp stimuleren wij namelijk de onderlinge samenwerking van beheerders, ook als zij zich over een gebied of gemeentegrens bevinden. Zo kan belangrijke informatie worden doorgezet naar aangrenzende buurten.

Maar als men straks in allerlei verschillende apps met elkaar gaat communiceren over de veiligheid in hun buurt, appen we toch echt langs elkaar heen, ten gunste van de crimineel, die vind die verdeeldheid uiteraard wel prima!

Wij verbazen ons dan ook ten zeerste, dat die verdeeldheid wordt gestimuleerd, terwijl we leven in een tijd waarin er al zoveel verdeeldheid is. Alles moet maar ‘anoniem’? We hebben het nota bene over onze buurt.

We hebben veel berichten voorbij zien komen dat WhatsApp Buurtpreventie, naast meer veiligheid, ook de sociale cohesie heeft bevorderd.

Veel app ontwikkelaars spelen ook nog eens in op de angst om herkend te worden en presenteren anonimiteit als verkoopargument binnen hun apps. Angst is wat ons betreft een slechte raadgever welke ook nog eens verdeeldheid creëert.

Daarnaast, stel dat een gemeente kiest voor één app, spreek je dan nog wel over een burgerinitiatief?

Levensduur

Toen wabp net gestart was bleek het een gat in de markt te zijn en hebben wij meerdere keren de vraag gekregen waarom we niet zelf een app gingen ontwikkelen.

We hebben er bewust voor gekozen dit niet te doen. Allereerst kost het ontwikkelen en onderhouden enorm veel geld, waar je dan ook enorm veel geld mee zou kunnen verdienen. Maar wij hebben vanaf het begin af aan, meer veiligheid, belangrijker gevonden en kozen voor een app die bijna elke Nederlander al standaard op zijn of haar telefoon geïnstalleerd heeft staan.

Ook verwachten wij dat WhatsApp een langere levensduur zal hebben ten opzichte van allerlei buurtpreventie apps die momenteel allemaal de beste willen zijn en elkaar zo kapot concurreren. Ten koste van wat, de veiligheid?

Wat als je als gemeente straks gekozen hebt voor een systeem wat het na de zoveelste investering toch niet blijkt te redden?

Ga dat maar eens uitleggen aan leden en beheerders die voorheen de kar trokken.

En natuurlijk worden er in de groepen weleens berichten geplaatst die daar eigenlijk niet thuis horen en moeten beheerders daar vervolgens actie op ondernemen door die persoon in een privé bericht hierop aan te spreken.

Maar daarom zou je als gemeente ook de beheerders zo nu en dan eens uit kunnen nodigen voor een bijeenkomst, waar dergelijke zaken besproken kunnen worden en zodat beheerders de huisregels duidelijk aan leden doorgeven, liefst mondeling.

Leden die zich niet aan huisregels houden kunnen beheerders bijvoorbeeld voor een maand schorsen.

We spraken laatst een beheerder, die na het verwijderen van een lid die zich niet aan de huisregels hield, werd bedreigd. Daar moet je dan natuurlijk aangifte van doen, zoals je dat anders ook zou doen als je wordt bedreigd.

Als je wilt investeren in meer veiligheid, stimuleer dan de al bestaande initiatieven waar via wabp, landelijk al zo’n half miljoen mensen aan meedoen.

De uitslag van de pol gaf aan dat 93% vind dat het een burgerinitiatief is en moet blijven.

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsblog met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Buurtpreventie app, burger of overheidsinitiatief?

  1. Marij schreef:

    Ik ben geheel spontaan een preventiebuurtapp gestart na 2 inbraken en een poging tot.
    Door de gemeente en de bewoners is dit enthousiast ontvangen. Graag zou ik in contact komen met andere beheerders om bijvoorbeeld te bespreken of er bestaande regels zijn over wat wel en niet in de zo’n preventie-app thuishoort. Ik heb geen website maar maak gebruik van WhatsApp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.