Buurtpreventie surveillance team Haarlem

Op pad met een Buurtpreventie surveillance team in Haarlem.

Buurtpreventie surveillance team Haarlem

Rechts: Paul Broekman (Beheerder WhatsApp Buurtpreventie Alarm groep en Coördinator Surveillanceteam) Links: Gerard Hameteman (Surveillant )

Paul Broekman, de beheerder van de WhatsApp Buurtpreventie groep ‘Boerhaavewijk Noord’, in Haarlem, heeft naast de WhatsApp Alarm groep sinds februari dit jaar ook een BPT Surveillance team opgezet.

Een BPT staat voor Buurtpreventie Team, welke op on-gezette tijden, in de buurt surveilleert en controleert op onregelmatigheden.

Wat te doen om een Whatsapp BuurPreventie Team op te starten.

Bezoek allereerst de website van wabp.nl om te kijken of er niet al een Buurtpreventie Team bij jou in de buurt actief is. Er is op deze website meer informatie te vinden hierover.
Daarna kun jij je aanmelden als beheerder bij de WABP met een apart email adres gekoppeld aan je appgroep. Bij ons is het bpt.boerhaavewijknoord@gmail.com en de WABP groep heet “BuurtPreventieTeam BoerhaavewijkNoord”
Via deze site kunnen mensen die in de betreffende wijk wonen zich aanmelden met naam, adres, e-mail en mobiel nummer.
Na controle van de gegevens voeg je de nieuwe leden toe in de appgroep op je smartphone.
Je zal een toepasselijke naam moeten bedenken, een advies van mij; kijk op de kaart van WABP.nl om te kijken welke app groepen er in jou buurt zitten en welke naam toepasselijk is voor een WABP groep bij jou in de buurt.
Binnen 7 dagen krijg je een bericht dat je online bent met je groep.

BPT SurveillanceteamVoor de constructie BPT/Appgroep zoals wij hem ingericht hebben moet je wel het een en ander regelen, zoals contact leggen met de wijkagent, woningbouw, de buurtbeheerder, de vereniging van huiseigenaren, de gemeente, de wijkraad, maar ook goede afspraken maken op papier, een flyer maken voor de WABP app en huis aan huis flyeren
Als je dit allemaal gedaan hebt kun je de bpt appgroep installeren. Zorg er voor dat men de app  UITSLUITEND voor alarmerende meldingen gebruikt en niet als chat-app misbruikt.
De beheerder is degene die de leiding heeft en de regels binnen de BPT appgroep handhaaft.

Een BPT Surveillanceteam opstarten.

Buurtpreventie

Zorg voor opvallende kleding zoals een veiligheidsvest, zoals wij deze dragen, samen met een cap, een degelijke lamp, een notitieblok en een pen.

Wil je verder dan alleen de WhatsApp Buurtpreventie groep, dan zou je kunnen denken aan een BPT Surveillanceteam.
Realiseer je echter goed waar je aan begint, dit vraagt namelijk behoorlijk wat organisatie en inzet. Zelf heb ik middels opleidingen de nodige kennis en vaardigheden vergaard om dit goed in te richten.
Waar moet je allemaal aan denken en rekening mee houden bij het opzetten en beheer van een BPT Surveillanceteam?
Zorg dat je een assistent hebt die je bij kan staan, het brengt behoorlijk wat werk met zich mee en het is goed om een back-up te hebben wanneer je zelf niet beschikbaar bent.
Het werven van surveillanten verloopt via een soort sollicitatie procedure. Zelf heb ik wat voorwaarden opgesteld, waaraan de aspirant surveillant moet voldoen om vervolgens een volwaardig surveillant te worden.
Zelf geef ik de voorkeur aan een persoonlijke kennismaking, ik ga langs bij het huisadres van de aspirant surveillant, zo weet je wie je voor je hebt en hoe hij/zij leeft en in elkaar zit.
Zorg voor opvallende kleding zoals een veiligheidsvest, zoals wij deze dragen, samen met een cap, een degelijke lamp, een notitieblok en een pen. Wij gebruiken professionele portofoons. Deze zijn kostbaar, maar met subsidie was deze aanschaf haalbaar. Denk daarbij ook aan de machtiging die je nodig hebt voor het gebruik van de portofoons.

Het is belangrijk dat je de regels strict hanteert! Je surveilleert minimaal met twee man, enerzijds voor de veiligheid, anderzijds om goed met getuigenverklaringen om te kunnen gaan. Stel een duidelijk rooster op en loop 24/7, zichtbaar, door de wijk. Doe de rondes niet altijd op de zelfde tijden, maar wissel deze af, uiteraard spreek je dit duidelijk met je mede-surveillanten af.

Het Surveillanceteam heeft een eigen app-groep om de WABP ALARM app te ontlasten.

BPT SurveillanceteamWil jij Surveillant worden bij het Surveillanceteam van BPT Boerhaavewijk Noord?

Om in aanmerking te komen voor het aspirant surveillant-schap moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen.

De Aspirant Surveillant moet;
– Een mede WhatsApper zijn in de BPTapp en in de woonwijk wonen
– Tenminste de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt
– Tenminste 3x per week meelopen in het surveillanceteam met een proefperiode van 8 weken in burgerkleding.
– Over goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikken.
– De Nederlandse taal goed beheersen, zowel schrijven, lezen, spreken en begrijpen.
– Enthousiast meedenkend en teamgebonden kunnen werken
– Openstaan voor positieve kritiek.
– Bereid zijn 3 mini cursussen te volgen na de aanstelling als Surveillant (Levens Reddende Handelingen, Radiocommunicatie, Omgaan met agressie /communicatieve & sociale vaardigheden. Bij het nalaten of niet volgen van de trainingen, word je geweigerd om in ons surveillanceteam mee te werken en zullen de cursuskosten in rekening worden gebracht)
Als je aan al deze punten voldoet, dan volgt de Aspirant aanstelling.
Na de proefperiode, volgt een evaluatiegesprek, waar de bevindingen en inzet worden besproken en beoordeeld met de Beheerder/Coördinator en diens assistent. Na deze proefperiode word je een volwaardig Surveillant in het Surveillantenteam.
Na de aanstelling ontvang je een vest, een cap, een zaklamp in bruikleen en tijdens de surveillance ontvang je ook een portofoon. Deze dient telkens na het surveilleren bij de Beheerder/Coördinator te worden ingeleverd. Meer weten? Neem contact op met Paul Broekman via: Bpt.boerhaavewijknoord@gmail.com

BPT SurveillanceteamBekijk hier de uitzending op NH-Nieuws.

Vanuit wabp, hopen wij, dat u wat heeft aan bovenstaande informatie. Wij willen EasyHelp bedanken voor het sponsoren van het Buurtpreventie startpakket voor 10 personen.

Via de website van HetCCV kunt u een gratis Kleurenwijzer voor Buurtpreventieteams.

Buurtpreventie bord

Deze borden zijn te bestellen via Pol.nl klik op de afbeelding om alle soorten borden te zien.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsblog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.