Gaat Facebook nu ook de politiek in?

Gegevens weggeven

Begin dit jaar publiceerde Marc Zuckerberg van Facebook een brief getiteld ‘Building Global Community’. Dit onder andere naar aanleiding van informatievragen vanuit overheidsinstanties als de NSA, die maar wat graag eenvoudig toegang krijgt tot de gegevens van al die gebruikers op de sociale media. De grote technologische jongens, zoals Facebook en Google zijn hier allerminst blij mee en vragen om meer toezicht op dergelijke verzoeken, maar ook om duidelijke kaders; hoeveel en welke data moeten de bedrijven dan afstaan?

Gaat Facebook nu ook de politiek in?

Van sociaal naar breder medium

In zijn brief heeft Zuckerberg het over een gemeenschap die verder gaat dan het uitwisselen van “weetjes” en berichtjes onder vrienden en familie, maar zelfs in toenemende mate, taken die voorheen bij overheden lagen, overnemen. Facebook krijgt binnen zijn visie een heel andere en veel bredere functie. Eén van de vijf speerpunten in zijn brief betreft veiligheid, a safe community. Ook de andere vier speerpunten lijken nauwelijks van een bedrijf afkomstig te zijn dat uiteindelijk toch een commerciële reus is. Facebook als een online platform dat daadwerkelijk impact heeft op de maatschappij om ons heen.

De vernieuwende blik

Overheden vragen zelf steeds meer informatie, soms op dwingende wijze, op bij de online media, wat men daar verder mee doet, moeten we maar afwachten. Diezelfde overheden lopen veelal ver achter de burger aan waar het vernieuwing betreft en laten eerder een starre dan een open en ruimdenkende houding zien in de sociale media arena. Innovatie komt dan ook vooral uit de hoek van de grote Amerikaanse technologiebedrijven, ook waar het over zaken gaat die doorgaans door de diverse overheidsorganen worden uitgewerkt. Wellicht vormen al deze gebruikers van Facebook geen natie, het is wel een enorme community. De leden van deze wereldwijde gemeenschap zouden niet langer lijdzaam moeten toezien hoe een en ander wordt bepaald door instanties, nee, ze zouden hier juist richting aan kunnen geven en steeds meer aangeven wat vanuit de gemeenschap gewenst en noodzakelijk is.

Het grote enge Facebook

Natuurlijk zijn we allemaal wat huiverig waar het grote commerciële partijen betreft die steeds meer inzage krijgen in ons doen en laten en die innovatief, politiek en maatschappelijk een steeds grotere vinger in de pap weten te roeren. Bij WABP denken we dat daarbij ook de positieve ontwikkelingen goed bekeken moeten worden. Het via Facebook, snel kunnen achterhalen of je dierbaren in de buurt van een zojuist gebeurde aanslag, veilig zijn of het snel kunnen doorzetten en oplossen van wandaden of vermissingen. Daar blijken (inter)nationale overheden mijlenver in achter te lopen. Waarom geen gebruik maken van die enorme gemeenschap en onze wereld meer betrokken, beter geïnformeerd en veiliger te maken?

En wij, als actieve gebruikers van die sociale media, dan?

Vanuit WABP hebben wij zelf ook enige tijd geleden een brief geschreven aan de heer Zuckerberg (je weet immers maar nooit…) om de kracht, inzet en resultaten van burgers die samenwerken ten behoeve van de (veiligheid in de) maatschappij, via de onder andere door hem aangeboden sociale media, onder de aandacht te brengen. De WhatsApp Buurtpreventie groepen en hun beheerders zijn inmiddels al een aantal jaar actief in Nederland om juist die rol vanuit de gemeenschap, daar waar de overheid het balletje laat liggen, in te vullen. Eigenlijk waren wij dus al twee jaar lang aan het bouwen aan deze Global Community!

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsblog met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.